مقدمه:
سیستم ترمز خودرو یکی از اجزای بسیار حیاتی و اساسی است که برای ایمنی و کنترل خودرو لازم است. ترمزهای خودرو از دو نوع اصلی هستند: ترمزهای مکانیکی و ترمزهای هیدرولیک.
1. ترمزهای مکانیکی:
در ترمزهای مکانیکی، از یک سیم یا کابل برای انتقال نیرو به سیستم ترمز استفاده میشود. این نوع ترمز عموماً در خودروهای کهنهتر و مدلهای قدیمی تر استفاده میشود. مثالی از ترمز مکانیکی، ترمز دستی (پارکینگ) در بسیاری از خودروها است.
نحوه کارکرد ترمزهای مکانیکی به این صورت است:
- فشردن کابل یا سیم: زمانی که راننده پدال ترمز را فشار میدهد، یک کابل یا سیم ترمز به کمک پدال به سمت سیستم ترمز کشیده میشود.
- انتقال نیرو: این کابل یا سیم نیرو را به سیستم ترمز انتقال میدهد.
- فشردن سیستم ترمز: نیروی وارد شده از طریق کابل یا سیم به سیستم ترمز میرسد و باعث فشردن ترمز میشود.
- تولید مقاومت: ترمزهای مکانیکی با ایجاد مقاومت در چرخها باعث کاهش سرعت خودرو میشوند.
- توقف: با افزایش مقاومت ترمز، چرخها تا حدی که نیرو ترمز برای تغییر حرکت آنها کافی باشد، متوقف میشوند.
- ترمزگشایی: وقتی راننده پا از پدال ترمز برمیدارد، نیرو اعمال شده بر روی سیستم ترمز کاهش مییابد و ترمز آزاد میشود، این فرآیند به خودرو اجازه حرکت میدهد.ترمزهای مکانیکی عموماً سادهتر و قابل تعمیر و نگهداری در مقایسه با ترمزهای هیدرولیک هستند، اما عملکرد آنها در شرایط خاصیتر ممکن است کاهش یابد، به ویژه در شرایط آب و هوایی نامناسب.
2. ترمزهای هیدرولیک:
ترمزهای هیدرولیک، از یک سیستم مایعات برای انتقال نیرو به سیستم ترمز استفاده میکنند. این سیستم شامل یک مخزن مایع ترمز (عموماً مایع ترمز)، لولهها، کلیپرها و سیلندرها است. نیروی فشار داده شده به مایع ترمز از طریق لولهها به سیلندرها منتقل میشود و باعث فشردن کلیپرها بر روی دیسکها یا ترمزهای دیگر میشود.
نحوه کارکرد ترمزهای هیدرولیک:
- فشاردهی: وقتی راننده پدال ترمز را فشار میدهد، مایع ترمز از طریق لولهها به سیلندرها فشرده میشود.
- ترمزگیری: در سیلندرها، فشار مایع ترمز باعث فشردن کلیپرها میشود. این کلیپرها بر روی دیسکها (در ترمزهای دیسکی) یا بر روی سطح ترمز (در ترمزهای دیگر مانند ترمزهای بادی) فشار میآورند.
- تولید مقاومت: این فشار باعث ایجاد مقاومت در چرخها میشود و سبب کاهش سرعت خودرو میگردد.
- توقف: با افزایش فشار مایع ترمز، چرخها تا حدی که نیرو ترمز برای تغییر حرکت آنها کافی باشد، متوقف میشوند.
- ترمزگشایی: وقتی راننده پا از پدال ترمز برمیدارد، فشار مایع ترمز کم میشود و کلیپرها از دیسکها (یا سطح ترمز) جدا میشوند. این فرآیند به خودرو اجازه حرکت میدهد.
ترمزهای هیدرولیک به دلیل عملکرد سریعتر، عملکرد بهتر در شرایط ناپایدار و قابلیت تنظیم فشار بهتر از ترمزهای مکانیکی محسوب میشوند. به همین دلیل، بسیاری از خودروهای مدرن از این نوع ترمز استفاده میکنند.
بدون دیدگاه